SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ, PROJE VE TEKNOLOJİ YÖNETİMİ
HerDaimMühendis
Sağlık turizmi; bir kişinin sağlığına kavuşması veya sağlığını geliştirmesi için herhangi bir nedenle yaşadığı ülkeden başka bir ülkeye gitmesidir.Sağlık turizminin birçok alt bileşeni vardır.
1. Medikal Turizm: Uluslararası hastaların tedavi ve rehabilitasyon amaçlı sağlık kurumlarından hizmet alması şeklinde olan sağlık turizmi çeşididir.
2. Termal Turizm ve Medikal SPA: Kaplıca suları veya otelcilik hizmetleriyle birlikte medikal masaj, peloid gibi bazı tamamlayıcı tıp uygulamalarının yapıldığı sağlık turizmi çeşididir.
3. Yaşlı ve Engelli Turizmi: Yaşlı ve engellilerin bakım, rehabilitasyon ve medikal tedavilerinin bir arada olduğu sağlık turizmi çeşididir.
Görüldüğü üzere sağlık turizminin birçok çeşidi mevcuttur. Sağlık turizmi çeşitlerinde ortak nokta Dünya Sağlık Örgütünün de tanımladığı anlamda insanların sağlığına kavuşmak için yapılan tüm seyahatler diye özetlenebilir. Hepimizin de bildiği üzere WHO’ ya göre sağlık; “kişilerin ruhsal ve fiziksel olarak tam iyilik halidir” diye tanımlanmaktadır.
Ülkemiz her üç sağlık turizmi türünde de çok ciddi potansiyele sahiptir. Bu bağlamda Türkiye; özellikle coğrafik konum, kültür ve iklim ve sağlıkta dönüşüm projesiyle sağlık hizmetlerinin geldiği nokta göz önünde bulundurulduğunda sağlık turizminde dünyada en cazip ülkelerden birisidir.
Dünyada sağlık turizmi son 10 yılda hızla gelişmiştir. Sadece tıp turizmi için seyahat edenlerin sayısı 10 milyonu aşmış ve yıllık 100 milyar USD’lik bir ciroya ulaşmıştır. Ayrıca termal turizm, medikal SPA, yaşlı ve engelli turizminde seyahat edenlerin sayısı ve bu alanda dönen ciro tam net olarak bilinmemekle birlikte medikal turizmdekinden çok daha üst sıralardadır. Zaten turizm sektörünün çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması Türkiye gibi turizm ülkelerinde bir zorunluluk olmuştur. Sağlık turizmi artık tam bir ticari konu olup ülkelerin ekonomisinde çok önemli bir yer almaktadır. Turizm sektörü 12 aya yayılma ve istihdam edilme hususunda çok önemli bir hizmet sektörü olmuştur.
Ülkemizde 50’ye yakın JCI ile akredite edilmiş uluslararası standartlarda hizmet veren sağlık kuruluşumuz vardır. Sağlık Serbest Bölgeleri’nin yasal olarak önü açılmış, Şehir Hastaneleri’nin inşaatı başlamıştır. Türkiye’de özel hastanelerin yanı sıra üniversite ve kamu hastanelerinde de sağlık turizmi altyapısını güçlendirmek için çeşitli çalışmalar başlamıştır.
Ülkemiz, sağlık hizmetlerinin sunumunda, insan kaynağı kalitesi, ekonomik bedeli ve ileri teknoloji kullanımı ve uluslararası standartların uygulanmasıyla bölgesinde gerçek bir sağlık üssü haline gelmiştir.
· SAĞLIK TURİZMİ DANIŞMANLIĞI
1. SÜREÇ ANALİZİ ve ORGANİZASYON
2. PAZAR ANALİZİ
· SAĞLIK TURİZMİ PAZARLAMA
SAĞLIK TURİSTLERİNE PAZARLAMA
Bu durumda pazarlama daha çok turistin bulunduğu noktada farkındalık yaratılması ile yapılabilir. Bunu yapmanın en etkin yolu da seyahati sırasında turistin bir nevi rehberliğini yapmakta olan turizm şirketi ya da oteller ile işbirliği içinde olmaktır.
TURİSTİN SAĞLIĞI DURUMUNDA PAZARLAMA
Sağlık turistlerine pazarlama yapmanın tek yolu kaynak ülkelerde sağlık turistlerine erişmektir. Sağlık turistlerine erişebilmek için farklı kaynak ülkelerde farklı usuller takip edilebilir.
Yurtdışından gelen hastalara özel olarak sunulan paket programlar aşağıda belirtilen hizmetleri içermektedir:
· Gidiş-Dönüş uçak biletiHavaalanında karşılama
· 4 veya 5 yıldızlı otelde 3 gece konaklama (kahvaltı dahil)
· Havaalanı- Otel-Hastane arası transferleri
· Ön tetkikler ve muayenelerİki göz için standart LASIK yöntemi ile ameliyat
· Hastaların ilk ilaçlarının karşılanması
· Hastane içerisinde özel Türkçe, Almanca, veya İngilizce konuşan refakatçi eşliği
· Yarım günlük şehir turu
Sağlık Turizmi İstatistikleri
Sağlık turizmi ile ilgili bazı istatistikler aşağıda verilmiştir: Tıp Turizmi Alanında: Ülkemize Yurtdışından Gelen Hastalar ve Geldikleri Branşları aşağıdaki gibidir.
2009 Yılı KamuÖzel Hastanelerine Gelen Yabancı Hasta Sayı Oranları
Ülkeler: Almanya, Hollanda,Fransa, Türk Cumhuriyetleri, Avusturya ve Orta Doğu Ülkeleridir ve %70’i bu ülkelerde gelmiştir.
2010 Yılı Kamu Özel Hastanelerine Gelen Yabancı Hasta Sayı Oranları
Özel Hastaneler(%92)
Kamu Hastaneleri(%8)
Branşlar: Göz, Diş Ortopedi, Kardiyoloji, Onkoloji, Plastik Cerrahi ve Beyin Cerrahisidir ve %80’ibu branşlara gelmiştir.
Ülkeler: Almanya, Hollanda, Avusturya, Irak, Suriye, Sudan, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu,Belçika ve %20 diğer ülkelerdir